четвер, 25 квітня 2013 р.

Ніл Хасевич. Воїн. Митець. Легенда

Спеціально для «Наступної Республіки».

Ніл Хасевич — це людина, яка створила візуальний образ пропаганди ОУН. Його дереворити знайомі усім, хто хоча б поверхово цікавився тематикою Української Повстанької Армії. Але ім’я автора цих листівок та агіток не лежить на поверхні і для широкого загалу залишається невідомим. Та для генія пропаганди це лише додаткова похвала — коли його особистість залишається у тіні власних творінь. Отже ідея — вище авторських амбіцій, отже мета, заради якої було покладене життя, живе далі.

У ошатному альбомі «Ніл Хасевич. Воїн. Митець. Легенда» волинського видавництва «Терен» зібрано близько 120-ти робіт художника: малюнків, дереворитів, екслібрисів, проектів нагород УПА. Переважна більшість із них знайома зацікавленому читачеві, але під обкладинкою цієї книги вони дбайливо відреставровані так, що виглядають краще за оригінали з підпільних друкарень. Передмова Андрія Криштальського стисло знайомить нас із біографією Ніла Хасевича, в якій трагедії давали поштовх до творчості: нещасний випадок забирає у майбутнього митця матір та робить його калікою, але відкриває шлях до художньої освіти, а війна на два фронти проти гітлерівської Німеччини та сталінської Росії розкриває вже сформований талант для народу та ставить його на служіння високій меті, увічнює постать Хасевича в українській історії.

Принагідно передаємо привіт Борису Стекляру (Стеклеру), чекісту, убивці Хасевича, який доживає свого жалюгідного віку (чи вже дожив?) в Рівному, а також всім іншим доблесним ветеранам НКВД—МГБ—КГБ. Ваше життя минуло даремно, в підсумку — лише зло. А такі, як Ніл Хасевич, та їхня боротьба продовжують надихати нових українців.

Де купити

  • Замовити у видавництві «Терен» (шукайте актуальні контактні дані видавництва чи Андрія Криштальського)
  • Купити в інтернет-магазині Буколики.

Немає коментарів:

Дописати коментар