четвер, 27 січня 2022 р.

Джеймс С.А. Корі «Експансія»

Хоч перша книга циклу була видана 2011 року, ще до появи поняття "нетфлікс-адаптація", вона випередила свій час і була написана так, що майже нічого не треба адаптовувати: тут у нас сильні незалежні жінки на керівних позиціях, "люди кольору" в усіх можливих комбінаціях, прекрасне та могутнє змішання культур та мов. "Майже", бо деякі моменти все ж неприйнятні для літа божого 2022-го, а тим паче 2500-го чи коли там відбувається дія: головний герой, хоч і походить із поліамурного сімейного кооперативу з п'яти куколдів та трьох матерів, але все ж його шкіра ганебного білого кольору, а сексуальна орієнтація безапеляційно "традиційна". І ще одразу кидається у вічі відсутність трансгендерних та гомосексуальних персонажів, так наче б наука гендерних студій, яка вже сьогодні кожного для відкриває нові гендери та робить прориви в інтерсекціональності та інклюзивності, так от наче б ця наука взагалі не існувала протягом 5 століть, що вели до подій, описаних у книгах. Просто ганебно.

А ще, попри те, що книга має достатньо політичного екшну та персонажів-політиків, жоден з цих політиків не представляє єврейську національність. І це при тому, що мова іде про єдиний світовий уряд на основі ООН, над становленням якого так важко працюють представники цієї титанічної нації. Чи може бути, що автор просто замовчує національність? Чому він тоді так зосереджується на етнічному походженні інших персонажів: або прямо пишучи про колір шкіри чи фенотипічні особливості, або даючи характері імена, як от Авасарала. Таке враження, що пан Джеймс С.А. Корі вважає, що в житті забагато євреїв займають керівні посади і вирішив по-тихому стерти їх зі свого літературного світу. На цю думку також наштовхує той факт, що єдина впізнавано єврейська постать у книгах — винахідник новітнього космічного двигуна Епштейн, і про нього згадується, що він збудував собі корабель з цим двигуном, сів у нього і відправився в мандрівку в один кінець, геть із Сонячної Системи. Ось таке от остаточне вирішення єврейського питання від автора, який намагається прикинутись авангардом політичної коректності.

Українською видано і мною прочитано дві перших книги із серії, і на підході третя і мушу зізнатись, що скоріше всього прочитаю і третю, і наступні книги, бо сюжет таки затягує більше, ніж відштовхує космічне мульті-культі.

Немає коментарів:

Дописати коментар