четвер, 11 вересня 2014 р.

Станіслав Кульчицький. «Російська революція 1917 року: новий погляд»

Простому обивателю, як я, ім’я історика Станіслава Кульчицького знайоме з його публікацій в часописі «Український тиждень» та газеті «День». Це, та ще попередньо придбана та відкладена до спокійніших часів його трьохтомна праця «Червоний виклик», стало мотивом для ознайомлення з невеликою книжкою про російську революцію 1917 року.

Публікація в загальній періодиці вчить дописувача (чи щонайменше вимагає від нього) стислого та доступного викладу думок. Цей же підхід дотримано автором і в даній праці. Коротко та ясно він обґрунтовує, чому термін «Жовтнева революція» невірний, коли мало місце силове захоплення влади однією партією, яка тимчасово мімікрувала під низовий рух рад та кардинально змінила набір гасел, щоб втілити в життя кошмарні фантазії про гіпер-централізовану тоталітарну державу з безправним населенням.

Ліберальний соціалізм довів свою нежиттєздатність при владі у тих реаліях. І, ніби для підтвердження експерименту, результат був відтворений за рік потому в Україні з Центральною Радою та Директорією УНР.

Як людина, яка погано знається на історії і якій доводиться через силу освоювати хоча б новітню її частину, я не можу оцінювати наукову якість цієї книги, тож суджу зі свого місця в «широкому колі читачів». І рекомендую її тим, хто розуміє, що пам’ятників Леніну та вулиць, названих на честь більшовицьких злодіїв, не повинно бути в Україні чи деінде в світі, але хоче доповнити картину власної правоти.

Російська революція 1917 року: новий погляд / С. В. Кульчицький. — К.: Наш час, 2008. — 79 с.
ISBN 978-966-1530-18-7

Немає коментарів:

Дописати коментар