середу, 7 листопада 2012 р.

Юрій Горліс-Горський. «Ми ще повернемось!» (збірка)

Кожен твір, що вийшов з-під пера Юрія Горліса-Горського, вартує окремого коментарю та однозначно — прочитання. Але ще окремо варто похвалити нову збірку «Ми ще повернемось!», дбайливо та ретельно підготовану істориком, популяризатором новітньої історії України та письменником Романом Ковалем. Окрім інших, маловідомих порівняно зі знаменитим «Холодним Яром» творів, сюди включено документи, листи, рецензії та статті, що стосуються Юрія Горліса-Горського, а також його вірші, фотографії та інші матеріали.

Тексти піддано стилістичному коригуванню. Це справа смаку — може комусь і не сподобатись, але я підтримую таке рішення. Таким чином око сучасного читача не спотикається об різні архаїзми та діалектизми і вся увага приділяється написаному, а не тому, як це написано. До прикладу, Дмитро Донцов у сучасному перекладі з німецької читається набагато легше, ніж його праці українською. У Горліса-Горського мова звісно легша, ніж у Донцова, але все одно всі ці «кляси» та «соціялізми» дещо ріжуть зір. Редакторськими примітками Романа Коваля також доповнюються згадки про історичних осіб та події.

Книга продовжує серію «Отаманія XX століття», в якій до цього були лише дослідження Романа Коваля: «Отаман Орлик» (2010), «Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею» (2011), «Отаман Зелений» (2011), «Іван Ремболович» (2012).


Ця книга — ще один крок у популяризації історії української боротьби з московським окупантом та ще один крок на шляху до відновлення історичної справедливості.

Браво, Горліс-Горський! Браво, Роман Коваль!

3 коментарі:

  1. Забув додати, книгу можна замовити в інтернет-магазині Наш формат. Якщо знайдете десь ще в мережі, поділіться посиланням.

    ВідповістиВидалити
  2. Приїхав і мені сьогодні примірник, від Романа Коваля (власноруч підписаний).

    ВідповістиВидалити